GALLERIES

  “Ik ben niet creatief”

  ‘Ik ben niet creatief in de klassieke zin van het woord’. Ik hoor het me nog zeggen op 1 van mijn eerste sollicitatiegesprekken als prille twintiger.

  Ik had nochtans mijn diploma als ergotherapeut op zak, een richting waarin best wel wat creativiteit verwacht wordt. Ik was jarenlang chiroleidster en leidster bij allerhande Top-vakantie kampen en bedacht 100-en spelen voor kinderen van alle leeftijden. Ik was op buitenlandse stage geweest in Zuid-Afrika en maakte er met zeer beperkte materialen hulpmiddelen voor de patiënten die ik begeleidde. Ik verzon verhalen, maakte collages voor vriendinnen, boog tegenslagen om in kansen. Maar creatief; oh nee, dat label durfde ik mezelf niet geven.

  Op één of andere manier had ik ooit geleerd dat creatief zijn gelijk staat aan ‘goed’ kunnen tekenen en schilderen. Tjah. Als je het zo bekijkt ben ik wellicht nog steeds niet zo creatief.

  Ondertussen besef en weet ik gelukkig dat creatief zijn zoveel meer is. Het is creatief omspringen met materialen, zeker. Maar het is ook fotograferen, koken, out of the box denken, bouwen, kansen zien, muziek maken, ideeën uitwerken, schrijven, moeilijkheden aanpakken en nog zoveel meer.

  Vorige maand las ik in het boek “de moed van imperfectie” van Brené Brown het volgende: ” ‘Ik ben niet creatief’ slaat nergens op. Er bestaan geen creatieve en oncreatieve mensen. Er bestaan alleen mensen die hun creativiteit gebruiken en mensen die dat niet doen. Ongebruikte creativiteit verdwijnt niet zomaar, maar blijft aanwezig in ons leven totdat we haar uiten, volledig laten wegkwijnen of verstikken door wrok en angst.”

  Ik besloot de voorbije maanden alvast om, ondanks alle gebeurtenissen rondom mij, creatief bezig te blijven. Het heeft me zoveel houvast gegevens in de hele lock down periode. Een uitlaatklep maar ook een gevoel van voldoening.

  Vanuit mijn creatief bezig zijn groeiden er heel wat ideeën. Waaronder “In Focus”. Een online platform waarbij ik mensen op een creatieve manier wil meenemen. Hen prikkelen om op fotografisch vlak (met camera of smartphone) hun eigen creativiteit te (her)ontdekken en ontplooien. Ik ben er zo blij mee en zo enthousiast.

  Met “In focus” wil ik mensen op weg helpen om hun camera vol zelfvertrouwen vast te nemen.  Zodat ze DIE momenten die er toe doen, kunnen en durven documenteren op een mooie en creatieve manier.
  Dit moet je zien als een fotografiecursus, een plaats voor creatieve projecten, een bron van inspiratiepersoonlijke begeleiding en een foto Community in één.

  PREV. ITEM NEXT ITEM
  BY:
  Karen
  ×
  July 9, 2020