GALLERIES

  Het belang van connectie

  Er zijn veel meningen over wat een foto nu een fantastische foto maakt. Belangrijke items zijn licht, compositie, connectie, je onderwerp, locatie, het moment, nabewerking, poses, kledij,… Te veel om op te sommen eigenlijk.

  Het is natuurlijk ook afhankelijk van het soort fotografie of het doel van je foto. Als we spreken over familiefotografie dan is het zeker zo dat je kan stellen dat je voor een geweldige foto een combinatie van bovenstaande factoren nodig hebt. Maar als ikzelf er één ding moet uitkiezen, boven alle andere, dan is het emotionele connectie. En wel op 2 vlakken!

  EMOTIONELE CONNECTIE TUSSEN DE PERSONEN OP DE FOTO

  Het eerste level waarop de emotionele connectie goed moet zitten, is de connectie tussen de personen die je fotografeert.
  Ik probeer mensen altijd aan te moedigen zo authentiek mogelijk te zijn en zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven. Mijn doel is om mensen het gevoel te geven dat ik daar mét hen ben, niet dat ik nààr hen aan het kijken ben.

  Voor mij moeten mensen niet poseren. Ik wil dat ze plezier beleven met elkaar, zodat ik de liefde tussen hen kan voelen en vastleggen. Ik wil dat de mensen die ik fotografeer zoveel mogelijk “in het moment” zijn en praten, lachen, spelen. Zodat het foto-moment een moment is waarop ze genieten van de tijd met elkaar.

  Moet je dan niks poseren? Statisch niet nee! Het is steeds afhankelijk van het soort reportage. Ik kijk wat jullie nodig hebben, geef richting en creëer een kader. Maar binnen dat kader zorg ik ook voor de ruime waarin je jezelf kan zijn.

  EMOTIONELE CONNECTIE TUSSEN DE FOTOGRAAF EN HET GEZIN

  Iets waar vaak minder aandacht aan besteed wordt, is de connectie tussen de fotograaf en de personen die gefotografeerd worden. Voor mij is deze connectie even belangrijk.

  “If a photographer cares about the people before the lens and is compassionate, much is given. It is the photographer, not the camera, that is the instrument.”
  (Eve Arnold, award-wining photojournalist and Magnum fotograaf)

  Dit kan wat raar lijken. Want uiteindelijk ben je als fotograaf meestal een vreemde voor de mensen die je fotografeert en ben je ook maar kort in elkaars gezelschap. Toch is het perfect mogelijk om een goeie emotionele connectie te hebben en op te bouwen in die korte tijd.

  Eigenlijk begint het voor mij al voor de fotoshoot. In alles wat ik doe probeer ik dicht bij mezelf te blijven. Mijn website, mijn Facebook, mijn Instagram, mijn mails zijn persoonlijk en oprecht. Zo heb je al een bepaald gevoel bij mij, er is connectie of net niet (wat ook helemaal ok is; dan ben ik wellicht niet de fotograaf waar jij naar zoekt).

  Wanneer we elkaar ontmoeten bouw ik verder aan die connectie. Ik wil een connectie met ELK gezinslid. Ik leef me in, communiceer, ben oprecht. Op dat moment worden klanten mensen met wie ik een heel fijn moment beleef. Ik geniet er oprecht van om mee te leven in wat jullie doen en beleven. Het gaat niet meer om techniek en instellingen maar om het hier en nu!

  Als alles samenkomt dan komen we tot een resultaat boordevol connectie, emotie en schoonheid. Dan maken we gewone momenten buitengewoon!

  Karen

  PREV. ITEM NEXT ITEM
  BY:
  Karen
  ×
  December 20, 2019