Filipijnen: Ryan’s story

Voor ik naar de Filipijnen vertrok stelden de mensen van VIC en Childhope me (onder andere) de vraag of ik ook bij 1 van de kinderen die op het kerkhof wonen langs wou gaan. Kinderen die op een kerkhof wonen??? Bij ons is het ondenkbaar maar in de Filipijnen is het realiteit. Tuurlijk wou ik er langsgaan en met mijn eigen ogen zien wat dit inhoud en hoe het er daar aan toe ging… Dus ging ik 1 dag langs bij Ryan.

Ryan is 16 jaar en woont al zijn hele leven op het Manila North cemetary. Dit is geen kerkhof zoals wij die kennen. Het is een gigantisch kerkhof van ongeveer 75 hectare groot waar ongeveer 1000 straatfamilies op leven. Wanneer ik op het kerkhof kom valt me meteen op dat er achter de ingang een grote straat is waarop fietsen, trycicles en brommers rijden. Het kerkhof lijkt voor mij meer op een klein dorp. De graven zijn eerder graftombes of kleine “huisjes”. De straatfamilies wonen in, op en tussen de graven. ’s Nachts slapen ze vaak op de graven omdat het in de tombes te heet is. Hier en daar zijn ook zelfgemaakte huisjes te vinden van hout en metaalplaten.

Ryan woont hier samen met zijn familie. Hij deelt samen met zijn zus een “huis” en zijn ouders wonen, samen met nog 3 van zijn broers en zussen, in dezelfde “straat” een beetje verderop het kerkhof. ’s Avonds spenderen ze vaak tijd met elkaar of gaan ze langs bij oma (ook op het kerkhof) om TV te kijken. Dit doen ze door elektriciteit af te tappen. Enkele kerkhofbewoners hebben hier een handeltje van gemaakt. Elke avond worden de leidingen gelegd om elektriciteit af te tappen. Iedereen kan dan elektriciteit kopen (50 peso per avond). Tegen de ochtend worden de leidingen terug verwijderd en is er geen elektriciteit meer.

Hier woont Ryan:

Ryan en zijn mama:  

Vaak eten ze ook met de hele familie samen omdat het goedkoper is als je meer eten in één keer koopt. Ze kopen hun eten altijd op straat.

Om aan geld te komen doet Ryan verschillende jobs. Hij werkt enerzijds op het kerkhof. Daar helpt hij om graven te maken en om mensen te begraven. Verder is hij verantwoordelijk voor een 10 tal graven. Die moet hij gedurende het hele jaar onderhouden. Ze moeten er steeds net bij liggen. De familie van de overledenen betalen hem hier 600 peso per jaar per graf voor (ong. 10 euro). Hij metst ook gedenkstenen vast; hiervoor krijgt hij P100 per gedenksteen (1,5 euro).

Naast zijn werk op het kerkhof werkt hij ook veel in een junkshop. Dit is een winkel waar mensen afval (vb. PMD) kunnen naartoe brengen en dan krijgen ze hier geld voor. Daarnaast werkt hij dan ook nog geregeld als parkeerwachter. Mensen helpen om een parkeerplaats te vinden, helpen het verkeer in de gaten houden als je uit je parkeerplaats wil rijden,…

In de vrije tijd die hij heeft houdt hij van sport en muziek. Hij luistert vooral naar Rap muziek van onder andere Eminem, Akon en enkele lokale sterren zoals Andrew E (tagalog rap), black nine en Francis Magalona.

Ryan komt over als een eerder rustige jongen. Wanneer ik met hem praat antwoord hij echter vlot op min vragen. Het is een hard werkende jongen met veel dromen.

Hij ging naar school tot rond zijn 11e. Hij kan lezen en schrijven en hield heel erg van rekenen. Moest hij nog studeren en kunnen kiezen; dan zou hij graag ingenieur worden. Hij droomt ervan om ooit een echt huis te hebben. Eén van zijn neven woont nu niet meer op het kerkhof en heeft een echt huis. Hij ziet zijn neef een beetje als een voorbeeld.

Vroeger snoof hij lijm maar door de hulp van childhope en doordat hij zelf het negatieve effect hiervan voelde op zijn lichaam is hij hiermee gestopt. In de toekomst zou hij graag, doormiddel van een alternatief leerprogramma, terug gaan studeren.

*Karen*

Advertenties

One thought on “Filipijnen: Ryan’s story

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s