Filipijnen: Monica’s story

Dit is Monica. Ze is een 17 jarig meisje dat op straat is opgegroeid en nog steeds op straat woont.

Monica woont samen met haar moeder, stiefvader, stiefbroertje en baby reeds 4 jaar op de stoep langs een drukke weg. Er is constant lawaai van voorbijrijdende auto’s, trucks en brommers. Voorheen woonde ze aan de andere kan van de brug, ook op straat.

Als kind is Monica, door de armoede waarin ze opgroeide, nooit naar school geweest. Er was geen positieve en stimulerende omgeving. Zowel haar ouders als haar vrienden moedigden haar niet aan om naar school te gaan. Momenteel neemt ze deel aan het ALS-program (alternative learning system) van childhope. Dit is een schools programma waar kinderen op verschillende niveau’s (lagere school, middelbaar onderwijs) les krijgen. De kinderen hebben 2 halve dagen per week les; deze lessen gaan door in hun wijk (op straat of in een lokaaltje). Monica volgt er basic literacy and numeracy wat neer komt op leren lezen en schrijven.

Monica had, tot nu toe, een hard leven op straat en was een druggebruiker. Ze snoof lijm en solventen. Dit deed ze tot de komst van haar baby.

Op 16-jarige leeftijd raakte Monica zwanger. Jeffrey, haar baby, is ondertussen 10 maanden oud. Monica wil voor de baby graag een betere toekomst dan het leven op straat. Toen de baby geboren was stopte ze met het snuiven van lijm en woonde ze de ALS sessies regelmatiger bij. Ze is een toegewijde mama die haar baby graag ziet en zo goed als mogelijk verzorgt. De vader van het kind is 10 jaar ouder dan Monica en is reeds getrouwd. Hij heeft 2 kinderen met zijn vrouw. Hij is dan ook niet betrokken bij de opvoeding van Jeffrey. Wel geeft hij Monica wekelijks 200 peso (wat ongeveer 3,5 euro is). Hiermee kan ze zelfs het melkpoeder voor de baby niet betalen. Monica ziet de vader van de baby nog steeds.

Op het moment dat ik bij Monica ben, vreest ze dat ze voor de tweede keer zwanger is. In de namiddag komt de mobile health clinic (een ander initiatief van Childhope) langs. Monica kan dan een zwangerschapstest doen. Het resultaat is negatief, Monica is gelukkig niet zwanger. Monica vertelde ook dat ze ooit graag nog een tweede kindje wil maar niet in de situatie waarin ze nu leeft.

Het is vaak moeilijk voor de familie om te overleven op straat en om geld te verdienen. De stiefvader van Monica is een verkoper. Hij verkoopt sigaretten ed. op de markt. Monica zelf en haar moeder rapen recycleerbaar vuilnis (pet-flessen, karton, metaal) op om dit dan in een junk shop te verkopen. Op die manier verdienen ze voldoende geld om 2 rijstmaaltijden per dag te kunnen eten.

De familie woont op de stoep in openlucht. Een paraplu beschermt hen tegen de zon op het heetst van de dag. Wanneer het hard regent schuilen ze onder het afdak van een winkeltje naast hun huis. Ze kennen de winkeluitbaatster en kunnen er naar het toilet gaan en water halen (tegen betaling).

Monica heeft; naast de zorg van de baby, het huishouden en het rapen van vuilnis; amper nog vrije tijd. Voor Jeffrey er was speelde ze volleybal (dit leerde ze via childhope maar deed ze ook vaak op straat met vrienden) maar daar is ze nu mee gestopt. Als er wat vrije tijd is, zoekt ze haar vrienden op op de markt.

Monica droomt van een beter leven voor zichzelf en de baby. Ze zou graag in een echt huis wonen en een echte job uitoefenen. Welke job maakt haar eigenlijk niet uit, als ze maar voldoende geld verdient op regelmatige basis.

Advertenties

4 thoughts on “Filipijnen: Monica’s story

  1. Karen, hoe jij die mensen kan benaderen om er zo ’n vertrouwde foto’s van te maken, vind ik heel mooi. Het heeft echt een beeld van hoe die vrouw/ dat meisje leeft. Ik word er een beetje emotioneel van. Doe zo voort !

    • Ewel Karen, ik bekijk uw reportage met een open mond, letterlijk! jou foto’s zijn gelijk foto’s uit een reisgids ofzo, ik vind ze super professioneel! en zoals één van de vorige commentaren, het is mooi te zien hoe je een band hebt geschept met dat meisje. De commentaren zijn leuk om lezen (wel erg) ik bedoel: kort en bondig en toch alle info. Met jou ervaring in de wereld, daar kunnen niet veel mensen over meepraten. Tis de max dat je je altijd zo inzet in hetgeen je wil doen en hetgeen je ermee doet! vele grtzzz vanuit wingene, joeri en charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s