Filipijnen: algemeen

Dag Allemaal,

 

Ondertussen ben ik reeds een 5-tal dagen in de Filipijnen; meer exact in metro Manilla. Tijd dus voor een korte update.

Dinsdag op woensdagnacht ben ik hier aangekomen. Pieter, de plaatselijke coöperant van VIC – ngo (www.vicngo.be), pikte me op aan de luchthaven en ik verblijf sindsdien bij hem en zijn huisgenote. Pieter zorgt er ook voor dat ik in deze enorme stad geraak waar ik moet zijn, hij leert me de stad, de plaatselijke gebruiken en het lokale voedsel kennen. Ik heb hier dus een persoonlijke supergids. Merci Pieter!

Woensdag was het dan meteen tijd om de mensen van Childhope (www.childhope.org.ph) te ontmoeten. We hadden een meeting waarin het schema van de plaatsen en de kinderen die ik zou bezoeken, besproken werd. Heel wat info voor mij, waarbij ik namen van plaatsen en personen aan geen kanten uit elkaar kon houden. Vanaf donderdag kon ik dan op pad. Ik ga elke dag met een social worker van childhope mee naar zijn of haar wijk. Ik heb ervoor gekozen om per wijk die ik bezoek 1 straatkind gedurende een dag te volgen en om zo een portret te maken van die specifieke kinderen. Donderdag ontmoette ik Michael en vrijdag Rossele en haar baby Justin. 2 bezoeken die heel wat indruk op mij maakten. De foto’s en de verhalen van de kinderen volgen later! Nu alvast enkele beelden vanuit de omgeving waar de kinderen wonen…

Childhope geeft workshops en educatie aan de straatkinderen. Er zijn een aantal modules (persoonlijke hygiëne, gezonde voeding,…) die de kinderen kunnen volgen en er is ook een alternatief leerprogramma voor kinderen die niet naar school gingen of hun school niet afmaakten. De sociaal werkers gaan steeds op pad in de wijken. Er zijn ook een aantal vrijwilligers die projecten opzetten in samenwerking met childhope. Zo bezocht ik reeds een art-project (de kinderen kunnen armbandjes en tekeningen maken en in ruil daarvoor krijgen ze rijst, kledij, zeep,…) en Rock Ed. RockEd is een project opgezet door Deutsche Bank waarbij de kinderen leren dansen, zingen, een instrument (drum, gitaar, piano) bespelen. Om te kunnen deelnemen aan deze activiteit moeten de kinderen “goed gedrag” vertonen (geen drugs gebruiken, niet stelen, regelmatig naar alle sessies komen,…). Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen hun beste kledij aanhebben om naar de activiteit te komen en hoeveel plezier ze hieraan beleven. Er zaten ook echte talenten tussen.

Wanneer ik in de wijken ga willen alle kinderen wel eens op de foto. Om dan zichzelf en hun vriendjes op het schermpje achteraan te zien.

Het verkeer is hier enorm druk en luidruchtig. Er wordt constant getuut, aan alle kanten ingehaald,… Met het “openbaar vervoer” kan je overal geraken. Eerst en vooral zijn er de trycicles (een soort brommertje met een karretje aan de zijkant) dan de jeepneys (langgerekte, kleurrijke jeeps met binnenin religieuze, katholieke afbeeldingen en beeldjes) dan zijn er ook de bussen en taxi’s en verder de MRT. De MRT is een trein (wij zouden het eerder metro noemen) die meestal overvol zit. Je moet echt duwen om erin én eruit te geraken. Telkens als je denkt dat hij vol is komen er bij de volgende halte nog wel een 3-tal mensen bij… Een avontuur op zich dus. In het station hangen overal bordjes met “Don’t push” en een rustige stem vraagt om kalm te blijven…hilarisch!!

Verder nog enkele weetjes:

De Filipijnen is een erg Katholiek land en dat is overal merkbaar. Overal hangen er verwijzingen naar God, wordt dit vermeld,…

Het is hier momenteel regenseizoen, dus wel warm maar met af en toe hevige buien.

Spinnen- hanen en zelfs paardengevechten zijn hier lokale gebruiken. De hanen worden enorm goed verzorgd, men gaat er soms zelfs mee wandelen. De kinderen op straat houden zich ook soms bezig met spinnengevechten:

En dan nog over mezelf: Ik sta al vol muggenbeten, mijn darmen doen het nog steeds goed 😉 en de eerste keer dat ik hier alleen op stap ging raakte ik verdwaald… Ik geniet hier met volle teugen en ben vaak heel erg onder de indruk van de (trieste) verhalen die ik hoor en de dingen die ik zie.

*Karen*

 

 

Advertenties

7 thoughts on “Filipijnen: algemeen

 1. karen,

  blij te horen/zien dat alles goed met je gaat, en dat je project op volle toeren draait!
  je foto’s geven alvast weer wat je wil tonen: de schrijnende situatie voor die kinderen, maar ook de hoop in hun ogen; de kleurrijke omgeving…

  hou ons op de hoogte,
  we zijn heel benieuwd hoe je verhaal verder gaat!

  nils was alvast onder de indruk van de kleine huisjes, en ‘raren bus’! 🙂

  dikke knuffel,
  van de thuisblijvers xx
  steven, veerle, nils en bas

 2. Hey Karen,

  nog maar enkele dagen weg en alweer prachtige ervaringen opgedaan! Lijkt echt super! Leuk dat je ze met ons deelt. Ook je foto’s zijn prachtig! Echt heel mooi!!

  Geniet er nog van en hou je goed e!!

  vele groetjes vanuit kapelle

  Hanne

 3. Karen bij deze mijn persoonlijke groeten
  Doe zo voort met uw prachtige fotos en reportage.
  Wees behoedzaam, het gevaar is maar aanwezig als je het werkelijk opzoekt, maar het is aanwezig, wees dus niet overmoedig. Verder nog een prettige reis en een behouden thuiskomst, wij kijken uit naar uw verhaal.
  Vriendelijke groeten
  Roeland Mortier
  Voozitter van de RVB van VIC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s